1. Aprašymas(1 receptas)
Kumpeliai atskiriami nuo kaulo ir supjaustomi po 500 gr. – 1 kg.(nedideli gabalėliai greičiau įsisavina prieskonius, greičiau išsirūkina). Kumpeliai išpjaunami be lašinių.
Sūrymas paruošiamas 10 l. vandens beriant 2 kg. druskos, laurų lapelių (apie 10-15 vienetų tam, kad suteikti šiek tiek skonio), pipirų, . Įsisūri per 6-7 dienas. Kumpeliai turi būti panire sūrime.
2. Aprašymas(2 receptas)
Kumpiai be kaulo sūdomi sudalyti į 2-3 gabalus, pjaunant išilgai raumenų. Gabalai sūdomi:
- sausai
- sūryme, prieš tai įtrynus sūdomuoju mišiniu.
Sausai sūdoma druskos mišiniu, imant po 4-5 proc. mėsos svorio(10 kg. mėsos 400-500 g. druskos, pridedama 4 g. kalio salietros, 10 g. cukraus ir įvairių prieskonių). Mėsos gabalai gerai įtrinami mišiniu, suvartojant pusę jo kiekio, ir mėsa sudedama į indą, nepaliekant tuščių tarpų. Po poros dienų gabalai įtrinami likusiu sūdomuoju mišiniu. Toliau mėsa kas 2-3 dienas vartoma ir laistoma atsiradusiu sūrimu. Įsisūri per 10-12 dienų. Įsisūrėję gabalai suvyniojami kietai suspaudžiant, į plėvę arba marlę, užsiuvama, surišama virvute ir paslegiama. Po to dar 2-3 dienas gabalai džiovinami pakabinti vėsioje patalpoje ir išrūkomi.
Sūrymas paruošiamas 10 l. vandens beriant 2 kg. druskos, 8 g. salietros, 10 g. cukraus, grūstų kalendrų, laurų lapelių, pipirų, gvazdikėlių, kadagių uogų. Įsisūri per 6-7 dienas.
Patalpa, kur mėsa sūdoma, turi būti švari, vėsi, tamsi, 6-7 °C temperatūros. Šaltesnėje patalpoje mėsa ilgai neįsisūri, šiltesnėje – parūgsta. Indai (emaliuoti puodai, mediniai loviai, kubilai) prieš sūdant gerai iššveičiami ir išplikomi verdančiu vandeniu su soda, paskui perplaunami šaltu vandeniu ir išdžiovinami.
Rūkymui geriausiai naudoti juodalksnio arba alksnio malkas, jos neduoda didelės kaitros, ilgiau ir geriau smilgsta, duoda daug dumų ir suteikia mėsai geresnį skonį, reikia prižiūrėti, kad nebūtų ugnies(jeigu bus ugnis gausis karštas rūkymas), nedėti po daug, užtenka 2 nedidelių kaladžių malkų galima ir neskaldytų, jeigu dėti daugiau bus didesnė kaitra ir gausis karštas rūkymas)
Dažniausiai rūkykla būna kaip ir šiuo atveju – nedidelis namelis
Tam, kad būtų daugiau dūmų ir malkos geriau ir ilgiau smilktų naudojame „pečių“ pagaminta iš senos metalinės bačkos. Malkos smilgsta, palaipsniu virsta anglimis, todėl reikia tikrinti ir laiku dadėti malkų.
Neturi būti atviros liepsnos, dėl to „pečius“ uždengiamas skarda su išpjauta anga dūmams, turi likti nedidelis tarpas orui, kad mediena smilktų
Jeigu kumpeliai gerai rūksta jie tamsėja, po 3-4 dienų galima atsipjauti ir paragauti gabalėlį, kad patikrinti kumpelių sūrumą, skonį.
- Jeigu kumpeliai rūkinami diena-naktį(ištisą parą) žiema – rūkimas trunka apie savaitę
- Jeigu tik diena – apie pora savaičių
Šiltu paros metu rūkymas vyksta greičiau, geriausiai diena-naktį. Rūkinant tik diena, kumpeliai atšąla per naktį, po to užkūrus rūkyklą kitą dieną užtrunka daug laiko kol kumpeliai vėl įšyla
Skanaus!
Didelis aciu uz patarimus.Mes Amerikoje 22 metai,daug kas uzmirsta apie mesos rukyma, nes uzaugau mieste ir tik kaime bunant pas gimines truputi maciau kaip tai daroma.Cia turime rukimo nameli,bandziau pati rukyti,isejo neblogai,tik sudymo receptas buvo ne visai tikslus.dabar zinosime,ir ameginsime pasigaminti delikatesu.
Darome mesos vyniotinius gana daznai,jie gaunasi visai neblogai,nes daugelis visai uzmirso lietuviskus paprocius ir gaminimo buda,o be to,geriau kai gauna veltui…
Aciu, Vanda.
Westport,MA
labai skanei isirukino kumpis
pats skaneauses rukymas as rukinau pagal jusu nurodyma
kumpis jaga as dar nebuvau tokjo ragaveas o kaip pasigaminau net tirpo burnoja
mėgstamiausias as rukinu ant kaledu kaip ateina kaledos visa seima susedam ir ragaujam kumpy
http://www.skanusmeniu.lt/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif
Noreciau truputi informacijos. Isrukyti kumpeliai paciame vyduryje turi skirtinga spalva, ar tai dregmes trukumas , ar temperaturos sviravimas.
Hello webmaster, i’ve been reading your posts for some time and I really like
coming back here. I can see that you probably don’t make money on your site.
I know one simple method of earning money, I think you will like it.
Search google for: dracko’s tricks
I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste your traffic,
you can earn additional cash every month. You can use the best adsense alternative for any
type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle:
boorfe’s tips monetize your website